フィリーのこと

2020年からフィラデルフィアに留学中。

続・唐揚げ | Karaage, Continued

帰りに暴風雨に遭った。バスで帰りたかったが、アメリカのバスは時間が不安定なのでバス停でずぶ濡れになるのがオチである。仕方なく傘がさせない程の強風に煽られながら歩いて帰った。靴と鞄が濡れるとどうしようもなくイライラする。

さて、そんな日は品性のかけらも無いB級ガッツリご飯に限る。マヨ唐揚げ丼なんてどうだろう。醤油、料理酒、みりん、水を1:1:1.5:2くらいで混ぜ、アルコールを飛ばして甘辛のタレを作る。必要なら醤油か砂糖を足して好みに調節する。先日作った唐揚げをエアフライヤーで温め直し、沸騰したタレに投入。15秒ほど鍋の中でタレに絡めてご飯の上に載せる。あとはマヨネーズをいっぱい掛け、オプションで万能ネギと七味唐辛子を掛けたら出来上がり。

明日の弁当もマヨ唐揚げ丼だ。

On my way home, I encountered a severe storm. I initially wanted to take the bus, but considering the unpredictable nature of American bus schedules, the ending would have been getting drenched while waiting at the bus stop. Reluctantly, I walked home, battling winds strong enough to render my umbrella useless. I’m helplessly frustrated when my shoes and bag get soaked.

Now, on days like these, nothing beats a shamelessly indulgent B-grade hearty meal. How about a mayo karaage bowl? Mix soy sauce, cooking sake, mirin, and water in approximately a 1:1:1.5:2 ratio to create a sweet and savory sauce, eliminating the alcohol by heating. If necessary, adjust the taste by adding more soy sauce or sugar to suit your preference. Reheat the karaage I made the other day in the air fryer and toss it into the boiling sauce. After about 15 seconds of coating the karaage in the pot, place it on top of a bowl of rice. Finish it off with a generous drizzle of mayonnaise, and optionally, sprinkle green onions and shichimi togarashi (seven-spice blend). There you have it.

Tomorrow's bento will also feature a mayo karaage bowl.

マヨ唐揚げ丼 | Mayo Karaage Bowl