フィリーのこと

2020年からフィラデルフィアに留学中。

唐揚げ | Karaage

唐揚げを作った。油で揚げると後処理が面倒なのでエアフライヤーを使う。レシピはインターネットですぐに出てくるが、問題は出てき過ぎることだ。私は通常5〜10のレシピをざっと見てエッセンシャルな部分を抽出する。ネットにある個人のレシピは得手してオリジナリティを出したがるものだ。気持ちはよくわかる。研究でも同じである。私はレシピを見るにあたり、筆者が何を重視しているかを読み取る。基本的に1. 味 2. 見栄え 3. 手間 4. コストの項目で評価すると分かりやすい。タイトルからある程度推察できる。特に時短系のレシピは必須事項の抽出に有効である。味重視レシピだとアレンジ可能なポイントを把握できる。そしてPDCAサイクルを回して自分に合ったレシピを作る。

 

以下、唐揚げの材料。計量は再現性の友。

鶏もも肉 600–700 g (1パックあたり600 g超程度のはず)

料理酒 30 ml

醤油 30 ml

すりおろし生姜 5 ml (チューブでよい)

すりおろしにんにく 5 ml (チューブでよい)

薄力粉 40 g

片栗粉 40 g (アメリカではポテトスターチを使ってもよい)

 

行程は以下の通り。味と手間の少なさを考慮したバランス型レシピだと思う。

(1) 鶏もも肉の両面にたくさん切り込みを入れる。2方向から、#の模様になるように。これでタレが染み込む。好みの大きさに切りボウルに入れる。

(2) 料理酒、醤油、生姜、にんにくをボウルに加え、よく混ぜる。

(3) 最低10分は常温で放置する。長い方がよく染みる。1日置く場合は冷蔵庫で。放置中、混ぜれるなら頻繁に混ぜる(スプーンで十分混ざる)。私は今回2時間放置した。

(4) 薄力粉と片栗粉をバットに1:1で混ぜ、鶏肉の両面に粉を付ける。付け過ぎる必要はない。私は鶏肉の「脇」(肉と肉の間)にも粉を付ける(もう少し上品に表現したかったのだが)。

(5) エアフライヤーの板にオイルスプレーで油を敷き、鶏肉を載せる。鶏肉に油を吹きかける。400ºF (200ºC)で9分、エアフライヤーで加熱。半分のところで裏返し油を吹きかける。 加熱時間はエアフライヤーによって多少異なるのでこまめに中を確認しながら微調整する。1ラウンド目は予熱時間が必要なので1分長く加熱する。オイリーな唐揚げが好みであれば油を多めに吹きかける。

 

今回初めて2パック分(上記の2倍量)作ったがさすがに多過ぎた。これはお裾分けだ。

 

I made karaage (Japanese-style fried chicken). To simplify post-cooking cleanup, I opted for the air fryer instead of deep-frying. Recipes are easily found on the internet, but the challenge is the sheer abundance of options. I typically take a look at 5 to 10 recipes, extracting the essential elements. Personal recipes online tend to showcase individuality and creativity, much like in research. It’s understandable. When reviewing recipes, I try to understand what the author prioritizes. A straightforward evaluation based on Taste, Appearance, Effort, and Cost makes it clear. You can often gauge these priorities from the title. Time-saving recipes are especially effective for extracting essential information. Taste-focused recipes reveal potential areas for customization. By cycling through the PDCA (Plan-Do-Check-Act) process, you can create a recipe that suits your preferences.

 

Here are the ingredients for karaage. Precision is a friend of reproducibility.

  • Chicken thighs: 600–700 g (approximately 600 g per pack)
  • Cooking sake: 30 ml
  • Soy sauce: 30 ml
  • Grated ginger: 5 ml (tube variety is acceptable)
  • Grated garlic: 5 ml (tube variety is acceptable)
  • Cake flour: 40 g
  • Potato starch: 40 g

 

The procedure is as follows, balancing taste and simplicity:

(1) Make deep cuts on both sides of the chicken thighs, creating a # pattern. Cut the chicken into bite-sized pieces and place them in a bowl.

(2) Add cooking sake, soy sauce, ginger, and garlic to the bowl, mixing well.

(3) Let it marinate at room temperature for at least 10 minutes (longer for better flavor absorption). For marinating overnight, store it in the refrigerator. If possible, mix frequently during marination (spoon mixing suffices).

(4) Mix cake flour and potato starch in a tray at a 1:1 ratio. Coat both sides of the chicken with the flour mixture. No need to overdo it. I even coat the "armpit" of the chicken (between the meat and the meat) with the flour for a more refined touch (sorry for not explaining elegantly).

(5) Spray oil on the air fryer tray, place the chicken, and spray oil on the chicken. Air fry at 400ºF (200ºC) for 9 minutes, flipping halfway and spraying oil. Adjust the heating time as needed, checking the inside regularly due to variations in air fryers. Add 1 extra minute for the first round, as preheating is required. If you prefer oily karaage, spray more oil.

 

This time, I made a double batch (twice the quantity mentioned) for the first time, and it turned out to be too much. This one's for sharing.

材料 | Ingredients

唐揚げ | Karaage